Skip to content

Funderingar på en livsstilsförändring

Behöver du eller en vän en knuff? Har du ännu inte riktigt bestämt dig för vad du skulle vilja förändra i din livsstil?

♥        Finns det någon livsstilsförändring som du tidigare i livet har provat men som kanske inte blev som du ville?

♥        Vad har du tidigare lyckats med i ditt liv när det gäller din hälsa och livsstil?

Det finns en vetenskapligt baserad metod som kallas motiverande samtal som är effektiv när man stöttar en individ att finna svar inom sig själv. Jag skulle vilja att du svarar på denna viktiga fråga.

Hur motiverad är du på en skala 1-10 att göra en livsstilsförändring idag? 1 är inte alls motiverad, medans 10 innebär att du är beredd att påbörja din förändring.

Oavsett vad ditt svar är så skulle jag vilja att du svarar på varför du hamnar just på denna siffra. Exempelvis; varför svarade du en 7:a och inte en 8:a. Hitta ett ärligt svar inom dig och fundera på om du är osäker på något kunskapsmässigt eller om du behöver stöttning eller om du inte ens ser fördelarna med en eventuell livsstilsförändring.

Var befinner du dig i tankarna?

Om du svarat minst en 8:a och vill göra en långsiktig förändring så kan du dra nytta av en handlingsplan för livsstilsförändring. Där kan du strukturera upp vad du vill göra för förändringar och vilka hinder du misstänker komma upp på vägen.

Svarade du en siffra mellan 1-3 så föreslår jag att du söker ytterligare information som kanske stöttar dig ytterligare. Kanske vill du veta mer om fördelarna med att genomföra just din livsstilsförändring?

Jag skulle även vilja ställa dig frågan var du skulle vilja vara med din hälsa och kropp inom 5 år? Ser din kropp kanske annorlunda ut och hur mår du?

Om du fortsätter leva som du gör idag, hur ser du då ut och hur mår du? Se dig själv i framtiden och tillåt dig att drömma lite. För övrigt bör vi komma ihåg att vi har våra ovanor för att vi på något sätt trivs med dem.

Varför du har dina ovanor?

Gillar du en speciell typ av mat och dryck som kanske inte är så hälsosam? Är det viktigare för dig att vara med familjen på kvällarna än att besöka ett gym? Är det skönare att sitta i soffan och se på tv än att gå ut på en promenad? Upplevs cigaretten som en belöning eller en avslappning?

Har dina ovanor satt sina spår på något sätt?

Det finns självfallet uppenbara undantag, men kom ihåg att det går att ha både ovanor och vanor men ändå leva hälsosamt. Prata gärna med dina närstående om det är något som du/ni borde förändra i er livsstil. Kan ni knuffa varandra?

Lämna en kommentar

Scroll To Top